En spiralkøler er et simpelt køleapparat til ølbrygning, der anvendes til at nedkøle urten hurtigt og effektivt. Der findes to forskellige typer af spiralkølere, der anvendes til ølbrygning, spiralkølere lavet af kobber og rustfri stål.
Kobberkølere er de mest effektive til at nedkøle ølurt, da kobber er en fantastisk varmeleder.
Rustfrie stålkølere er også effektive til nedkøling af ølurt, men ikke så effektive som kobberkølere, simpelthen fordi rustfri stål er en dårligere varmeleder end kobber.
For at bruge en spiralkøler til nedkøling af din urt, skal du først sørge for at den er rengjort og desinficeret.
Dette kan du let gøre ved at bruge en børste og et rengøringsmiddel.
Desinficering af spiralkøleren kan du klare let ved at koge den sammen med din urt i din sidste 15 minutter af urtkogningen. Når det bliver tid til at køle urten ned, er spiralkøleren grundigt desifinceret.
Derefter skal du tilslutte spiralkøleren til din vandhane og lade den køle urten ned til den ønskede temperatur.
Ligegyldigt om du bruger en spiralkøler lavet af kobberrør eller en i rustfri stål, er det en god idé, at skabe en form for cirkulatation af din urt, mens den køler ned, det forkorter den tid, det tager af køle urten ned, markant.
Du kan enten bruge den indbyggede pumpe i din bryggryde, hvis den er udstyret med en, til at recirkulere urten under kølingen. Hvis dit brygsystem ikke har en indbygget pumpe, kan du i stedet bruge en noget mere lavpraktisk løsning, nemlig at røre rundt i din urt med en ske. Det er simpelt, men ikke destå mindre ganske effektivt, selv om det selvfølgelig kræver noget mere manuelt arbejde, end hvis du havde en pumpe til at gøre arbejdet for dig.
Prisen på en spiralkøler afhænger af typen, men du kan forvente at betale mellem 500 og 600 kroner for en kobberkøler, 400-800 kroner for en rustfri stålkøler.
Du kan købe spiralkølere i brygudstyrsbutikker og online på webshops med brygudstyr, som ViBrygger.dk eller på Den Blå Avis eller Facebook Marketplace, hvis du ønsker at købe en brugt.