Bryg din egen øl

Ølbrygning er blevet en populær hobby. Men det kan være overvældende for en nybegynder inden for ølbrygning, for hvad skal man bruge for at brygge øl og hvordan kommer man i gang med at brygge øl? I denne artikel vil jeg give dig en enkel, let og gennemskuelig oversigt over hvad du skal bruge til ølbrygning både af råvarer og udstyr, så du kan komme i gang med at brygge din egen øl.

Hvad skal jeg bruge til at brygge øl?

For at brygge øl, skal du bruge følgende. Ingredienser; malt, humle, gær og vand. Du skal også bruge brygudstyr; en gryde, et filter eller en mæskepose og en gæringstank med en gærlås. Til at flaske dit øl, skal du bruge flasker, en slange og evt. en kapselmaskine og kapsler.

Ingredienser til ølbrygning

  1. Malt giver sukker der spises af gæren der omdanner sukkeret i urten til alkohol og CO2.
  2. Humle bidrager med et modspil til sødmen fra malten i form af bitterhed og tilføjer både smag og aroma.
  3. Gær sørger for at omdanne den søde sukkervand fra malten (kaldet urt) til øl.
  4. Vand er som bekendt den største ingrediens i øl, som har overraskende stor indflydelse på det endelige resultat.

Udstyr til ølbrygning

  1. En gryde (evt. to) til mæskning og urtkogning.
  2. Et filter til at adskille malten fra urten efter mæskning. Det kan enten være et stålfilter, en falsk bund eller en mæskepose.
  3. En gæringstank med en gærlås hvor gæren kan omdanne urten til øl ved at producere alkohol og CO2.

Udstyr til at komme øl på flasker

  1. Flasker som enten kan købes som nye eller du kan genbruge gamle flasker fra øl, du har købt.
  2. Kapsler
  3. En kapselmaskine der sørger for at kapslerne sidder godt og sikkert på flaskerne.

Sådan brygger du øl

For at brygge øl, skal du gennem følgende trin.

Mæskning

Mæskningen er den proces der omdanner stivelsen fra malten til sukker. Det foregår typisk ved omkring 65 grader. Men man kan dog vælge at mæske ved en lidt lavere temperatur, f.eks. 62 grader eller ved en lidt højere temperatur f.eks. omkring 68 grader, alt efter om man ønsker en øl med en tyndere mundfylde og højere alhoholprocent eller en øl der har mere mundfylde og en lidt lavere alkoholprocent. Mange vælder dog at mæske ved 65 grader for at opnå en god balance mellem de to yderpunkter.

Urtkogning

Urtkogningen er det trin, hvor du koger det sukkervand, du har udtrukket fra din malt. Det er også det trin, hvor du tilsætter humlen, enten ad en eller flere omgange, alt efter hvilken type øl du brygger.

Urtkogningen handler dog ikke alene om at tilsætte humle og udtrække de forskellige smagsprofilter det giver, men handler i høj grad også om et koge nogle stoffer fra malten af, som senere kan give nogle uønskede bismage til den færdige øl. Det er derfor vigtigt at du koger urten uden låg og gerne i 30 minutter eller længere. De fleste opskrifter bruger en kogetid på 60 minutter. Du kan dog også opleve, at kogetiden er 30 eller 90 minutter, alt afhængig af hvilken stilart du brygger.

Gæring

Når urtkogningen er overstået og urten er nedkølet til en passende temperatur, er det tid til at tilsætte gær, så gæringen kan gå i gang. Alt efter hvilken type gær du bruger, skal øllen gære ved kældertemperatur, altså omkring 12 grader eller alm. stuetemperatur omkring 20 grader.

Hvilken temperatur gæringen skal foregå ved, afhænger af om du bruger en lager gær (også kaldet undergær, fordi gæren lægger sig på bunden) eller ale gær (også kaldet overgær fordi gæren lægger sig på toppen af øllen undervejs i gæringen).

Oftest vil man bruge ale gær, da den ikke kræver den samme fokus på temperaturstyring som en lagergær gør.

Flaskning af den færdige øl

Når øllen er gæret færdig efter 2-4 uger, alt afhængig af gærtypen der er brugt, er det tid til at komme den færdiggærede øl på flasker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *