Skal du købe en Ferminator? Her er fordelene og ulemperne

Hvad er en Ferminator og hvorfor skal du overveje at købe en?

En Ferminator er gæringskammer der kan holde din øl vecd en konstant temperatur, så du får en så præcis gæring som mulig.

Den er dog ikke kun et gæringskammer, for du kan også benytte den som et fadølsanlæg ved at tilkøbe et såkaldt Plug & Pour sæt med alt fra 1 til 3 fadølshaner.

Træerne vokser dog ikke ind i himlen, for der er fordele og ulemper ved en Ferminator, som med mange andre ting i livet, så du kan læse mere om fordelele og lumperne herunder, for at finde ud af om en Ferminator er det rette for dig eller ej.

Fordele ved en Ferminator

  • Gør det muligt at holde en konstant gæringstemperatur og derved en bedre gæring og i sidste ende en bedre øl.
  • En Ferminator kan pakkes væk, når den ikke er i brug, i modsætning til et ombygget køleskab eller fryser.
  • Kan udvides eller gøres mindre alt efter hvor mange moduler du sætter sammen.
  • Vejer mindre end et køleskab eller fryser og kan derfor både sættes op, pilles ned og transporeres af en person.
  • En Ferminator kan både køle og varme.
  • Mere kompakt end et køleskab.
  • Hvis et modul går i stykker, kan man købe et nyt modul som reservedel.
  • Billigere i indkøb end en kegerator.

Ulemper ved en Ferminator

  • Strømforbruget er relativt højt i forhold til f.eks. et køleskab ombygget til gæringskammer, da køle- og varmelementet består af peltier elementer, som har en noget lavere virkningsgrad end f.eks. en kompressor, som man kender fra et køleskab.
  • Bruger længere tid på at køle ned, end et køleskab.
  • Ikke egnet til cold crashing om sommeren.
  • Dyrere i indkøb end en Inkbird termostat og et brugt køleskab, som kan det samme.

Ferminator Basic

En Ferminator Basic er, som navnet antyder, end basismodel. Det betyder, at den kan to ting: Den kan holde en konstant temperatur, enten ved at køle eller varme.

Ferminator Connect

En Ferminator Connect er et skridt op fra en Ferminator Basic. Her kan du koble Ferminatoren på nettet og følge temperaturen ligegyldigt hvor du er henne. Det gør også at du kan regulere temperaturen løbende, uden at du behøver være i nærheden af din Ferminator, hvilket er nyttigt, hvis du ikke er hjemme i flere dage, men stadig gerne vil styre hvilken temperatur din øl skal gære ved.

Ferminator Udvidelsesmodul

Et Ferminator Udvidelsesmodul er ganske simpelt en kasse uden bund og top, som du kan bruge til at gære din Ferminator højere med, så du i stedet for at have plads til tre 9,5 liters Cornelius fustager, kan have plads til tre 19 liters fustager.

Hvor langt kan en Ferminator køle ned?

En Ferminator kan køle ca. 20 grader ned fra stuetemperatur.

Hvor meget kan en Ferminator hæve temperaturen?

En Ferminator kan varme op til ca. 50 grader eller ca. 30 grader over den omliggende temperatur.

Styr gæringen med en Gravitator i din Fermiator

En Graviator er en en flydende vægtfyldemåler der måler ikke blot sukkerindholdet i din urt, men også temperaturen. Ved at koble en Graviator og en Ferminator Connect sammen, kan du både følge temperaturen i din urt og hvor langt gæringen er henne og om den evt. er stoppet før tid.

Ferminator strømforbrug

En Ferminator bruger ca. 80 watt i timen ved konstant nedkøling eller opvarmning. Standby-forbrug ligger på 1 watt i timen.

Alternativ til Ferminator

Som nævnt flere gange i denne artikel er der flere alternativer til en Feminator, som kan være alt fra en dedikeret fryser eller køleskab med en ekstern termostat eller en glykol køler.

  • Glykol køler som enten kan være en glykol køler købt specifikt til formålet, men det kan også være en ombygget fadølskøler.
  • Et køleskab er både et populært og lavpraktisk alternativ til en Ferminator, da det er let at købe et køleskab enten brugt eller nyt. Temperaturstyringen foregår let med en ekstern termostat, som f.eks. en Inkbird eller en STC-1000, hvis du har mod på selv at sætte ledninger sammen.
  • En kummefryser kan lige som et køleskab også fint benyttes som et gæringskammer. Du skal bare være opmærksom på at det skal være en kummefryser og ikke et fryseskab du bruger til formålet. Grunden til at du ikke kan bruge et fryseskab er, at fryseskabet af køleelementer mellem skufferne, og disse køleelementer sidder i vejen for din gæringsbeholder og kan ikke fjernes uden at ødelægget fryseskabets evne til at køle.